Πιλοτική Τρισδιάστατη Χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της πληγείσας περιοχής Βρίσας, από τον σεισμό της Λέσβου στις 12/06/2017 | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Πιλοτική Τρισδιάστατη Χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της πληγείσας περιοχής Βρίσας, από τον σεισμό της Λέσβου στις 12/06/2017

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του καταστροφικού σεισμού στη Λέσβο, οργάνωσε και υλοποίησε πιλοτική εφαρμογή για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση των επιπτώσεων του σεισμού στον οικισμό της Βρίσας. Διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις και επιστημονικές γνώσεις στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που αφορούν τον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου και βρίσκεται πάντοτε αρωγός στην προσπάθεια των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών. 

 

Αναλυτικότερα, εξειδικευμένη διατμηματική ερευνητική ομάδα των Εργαστηρίων Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής και Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας, Ποιότητας Περιβάλλοντος και Γεωχωρικών Εφαρμογών του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας και Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό μετέβη στην πληγείσα περιοχή και υλοποίησε πιλοτική εφαρμογή τρισδιάστατης χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης του οικισμού Βρίσας Λέσβου. Η εφαρμογή μεθόδων χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής μέσω εναέριας και επίγειας φωτογραμμετρίας, χρήση UAV – Drones, Laser Scanner και φωτογραφικών μηχανών, παρέχει πλήρως αξιόπιστα χωρικά δεδομένα, υψηλής διακριτικής ικανότητας (μικρότερης από 1 εκ.) σε τρεις διαστάσεις. Τα δεδομένα αυτά μέσω κατάλληλων προϊόντων λογισμικού αποδίδουν τρισδιάστατα μοντέλα σε επίπεδο κτηρίου, ικανά να δώσουν μετρητικές πληροφορίες στους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τη σεισμική συμπεριφορά του κτιριακού αποθέματος και την εκτίμηση των βλαβών.

 

Ενδεικτικά αποτελέσματα από τη διαδικασία της πιλοτικής τρισδιάστατης χαρτογράφησης παρέχονται στην παρακάτω διαδικτυακή θέση:

 

Video: https://youtu.be/hSjPIRw9jFM

Ημερομηνία ανάρτησης

12 Ιουν 2017

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Τοποθεσία

Λέσβος

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg