Προβολή ταινίας «Χορεύοντας στο σκοτάδι» | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Προβολή ταινίας «Χορεύοντας στο σκοτάδι»

Φίλες και φίλοι γεια σας, 

 

Αυτή τη Δευτέρα 8 Απριλίου  θα προβληθεί η ταινία του Λαρς φον Τρίερ «Χορεύοντας στο σκοτάδι» στα πλαίσια του αφιερώματος για το Δόγμα του 95

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ώρα προβολής: 19:00

 

 

Χορεύοντας στο σκοτάδι (Dancer in the dark)

2000 | Έγχρ. | Διάρκεια: 140

Δανική ταινία, σκηνοθεσία Λαρς φον Τρίερ με τους: Ντέιβιντ Μορς, Πέτερ Στορμάρε, Κατρίν Ντενέβ, Μπιόρκ

 

Βρισκόμαστε στο 1964. Η Σέλμα, μια Τσέχα μετανάστρια στις ΗΠΑ που χάνει σιγά σιγά το φως της εξαιτίας κάποιας κληρονομικής πάθησης, δουλεύει και μαζεύει χρήματα, προκειμένου ο γιος της να εγχειριστεί στα μάτια και να μην έχει τη δική της τύχη. Όταν όμως ένας απεγνωσμένος γείτονας κατηγορεί την Σέλμα ότι του έκλεψε τις οικονομίες του τότε τα πράγματα παίρνουν δραματική τροπή. Η Σέλμα θυσιάζεται όχι μόνο για χάρη του παιδιού της, αλλά συμπαραστέκεται ακόμη και στον άνθρωπο που δεν δίστασε να καταστρέψει τον μοναδικό της στόχο.

https://www.clickatlife.gr/cinema/movie/1013/xoreyontas-sto-skotadi

 

Το πόνημα του Lars Von Trier κινείται σε δύο επίπεδα, που εναλλάσσονται αλλά δεν διασταυρώνονται, αυτό του μελοδράματος και αυτό του σουρεαλιστικού μιούζικαλ. Η κεντρική ηρωΐδα είναι μια εύθραυστη ύπαρξη, ένα μοιρολατρικό θύμα των περιστάσεων, ένα κλαρί που κρύβεται από τον αέρα φοβούμενο μη σπάσει. Παράλληλα, όμως, είναι η προσωποποίηση της μητέρας-Παναγιάς που απαρνείται τη ζωή της για χάρη του παιδιού της, αρνούμενη να φορτώσει σε αυτό τα δικά της κρίματα. Μια παραβολή χριστιανικού χαρακτήρα που ανατρέχει στις εμμονές του Δανού σκηνοθέτη, δηλαδή πως αυτός ο κόσμος, μη αποδεχόμενος τις αμαρτίες του, αναζητεί σωτήρες για τη συνείδηση και τη διαιώνιση του.

Τα μουσικοχορευτικά νούμερα εκφράζουν την «πολύχρωμη» φαντασία τής Σέλμα, που, στερούμενη την όραση, οραματίζεται τον περίγυρό της σαν χαρά Θεού. Ένας κήπος αισθημάτων η ψυχή της που ζωγραφίζει με νότες και χρώματα όλα αυτά που η πραγματικότητα τής έχει προσφέρει απλόχερα: τη ρουτίνα και τη σκληρή, άχρωμη καθημερινότητα.

Ο Von Trier κινηματογραφεί το ρεαλισμό με τους κανόνες του Δόγματος `95, δημιουργώντας γνήσιο προλεταριακό συναίσθημα, αλλά μεταμορφώνεται στις μουσικές σκηνές με τη χρήση πολλαπλών ψηφιακών καμερών και θεαματικών υπερ-πλάνων. Και στους δύο τομείς βρίσκει ιδανικό σύμμαχο την Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork, η οποία ξεπερνάει κάθε προσδοκία ζώντας το χαρακτήρα της, αλλά και συνθέτει εξαιρετικά τραγούδια στο πνεύμα του West Side Story.

https://www.cine.gr/film.asp?id=1522&page=4

 

 

Λίγα λόγια για Δόγμα του 95

Δύο Δανοί σκηνοθέτες, οι Lars von Trier και Tomas Vinterberg, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μια δράση διάσωσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας, δημιουργώντας το κίνημα «Dogme 95» και συγγράφοντας το δικό τους «Όρκο Αγνότητας». Ένα σύνολο από κανόνες για το πώς δημιουργείται μια κινηματογραφική ταινία, οι οποίοι βασιζόταν στις παραδοσιακές αξίες της ιστορίας, της υποκριτικής και του θέματος, απαγορεύοντας τη χρήση ειδικών εφέ και άλλων τεχνολογικών τεχνασμάτων. Αυτό που επιδίωκαν ήταν η ανάδειξη της αλήθειας χωρίς τεχνητά μέσα. Ένα πιο ειλικρινές αλλά και ρεαλιστικό σινεμά. Οι δύο σκηνοθέτες πίστευαν πως μέσα από ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων θα ανέτρεπαν το σαρωτικό κύμα αλλαγών που ερχόταν και θα κατάφερναν να διαφυλάξουν τις βασικές για αυτούς αξίες του κινηματογράφου.

https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/95186/

 

 

Κατηγορία

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Τοποθεσία

Σύρος

Χώρος εκδήλωσης

Σύρος, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ημερομηνία

Δευτέρα, 8 Απρίλιος, 2019 - 19:00 εώς 21:00

Διοικητική μονάδα

Παράρτημα Βιβλιοθήκης | Σύρου

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg